Förlåtelse utan gräns

Rolf Gard
|
Veckobrevet
|
Jan 6, 2017

Rättvisa är viktigt i Sverige. Självklart, tycker jag. Globalt är det absolut ingen självklarhet. I världen är det oftast den starkare som vinner. Till styrka kopplas rikedomar, inflytande, befogenheter, mm. Den svages rättvisa verkar sitta långt inne. Världen andas hämnd, snarare än förlåtelse. ”Jag förlåter dig aldrig” är en inte helt ovanlig kommentar när man har drabbats.

Men det finns krafter som arbetar för rättvisa. För den fattige, för barnen, för kvinnor, för miljön, osv. Rättvisemärkt säljer, vilket visar på vår vilja att stärka den svagare. När vi nu börjar släppa taget i ”Världens Barn” för den här gången, kan vi konstatera att det har samlats in 65 miljoner kr. Så här långt. Genom varje insamlad krona har världen blivit ändå blivit en lite bättre plats att leva på. Tranås hamnar på plats 57 (av 290) i Sverige, en bra placering med en insamling av 193 tkr (+3,29% jämfört med 2015).

Det gav hopp när förre statsministern Reinfeldt uppmanade svenska folket att öppna sina hjärtan för flyktingen. Många bejakade och har också öppnat sina hem. Därför blir det en rekyl nu, när politikerna vänder om. Helt om. Rättvisa verkar inte fungera så bra när det blir utan personlig anknytning. Men när sanningen kryper in under det egna skinnet så vaknar mångas rättvisetankar. Jag tror att det hänger samman med att vi är skapade på det sättet av Gud. Innerst inne i varje människa så finns det en rättvisemärkning.

Ofta är den rättvisan kopplad till kärlek och vill man kärleken väl, ska man slösa med frihet och kravlöshet. Kräver man, så kväver man. Att ge frihet åt andra är förlåtelsens kärna. Att skapa ett utrymme i varje människa där frihet råder och tillit växer. Generositet och försoning vandrar tillsammans. Jag tror att en människa utvecklas mer av att få sina goda sidor bejakade, än av att få sina fel utrotade.

Bibelns nyckelord när det gäller oförrätter och skadade relationer är ”förlåtelse utan gräns”.

Al Pacino sätter fingret på en förutfattad mening om Gud och förlåtelse: Att Gud förlåter allt och alla utan en tanke på att en del människor tror sig vara listigare än så. Men förlåtelsen från Gud förutsätter mer än ord, där handlar det om ånger i hjärtats innersta rum. Tro inte att du kan lura Gud!

Rolf Gard
Rolf Gard är pastor och föreståndare för Brunnsparkskyrkan.
Nyfiken på mer om oss? 
Tack! Ditt meddelande har skickats
Oops! Något gick fel när du fyllde i formuläret

Recent Blog Posts