En kyrka i tiden och för hela livet

Rolf Gard
|
Veckobrevet
|
Jan 6, 2017

Värdelösa värmeljus som bara går att tända en gång. Eller vissa glödlampor som pajar på löpande band. Känns det igen? Ljus kan vara väldigt flyktiga och kortlivade. Annat är det med solen. Den går upp varje dag (lite längre idag än i går!) och ger oss det ljus vi behöver. Men jag lärde mig i skolan att också solen har en max-livslängd – även om den ligger långt in i framtiden.

Ett helt annat ljus sprids när ett barn föds. I två, små, plirande ögon sprids en livslåga som får oss att smälta. När den livslågan släcks, blir mörkret desto djupare. Kanske har du som läser detta, egen erfarenhet av den smärtan. Vi andra sörjer när vi ser bilderna från krigshärdar, världen över. I all bråte ligger också små, små kroppar. Med ögon som har slocknat.

Julens budskap är också ljus. Jesus var enkel och rak i sitt budskap: ”Jag är världens ljus”. För att ackompanjera honom spreds ett härlighetens ljus, genom herdarnas ängel: ”Herrens härlighet lyste omkring dem”. Med Jesus kom ett nytt ljus in i världen. Profeten Jesaja hade talat om honom långt tidigare: ”Det folk som vandrar i mörkret ska se ett stort ljus, över dem som bor i dödsskuggans land ska ljuset stråla fram” (Jes 9:2). Den rättfärdige Simeon kallar det ljuset för en ”uppenbarelse” i Luk 2:32. Det står ganska mycket om ljus i Bibeln. Psalmisten David ber om det ljuset i Ps 13:4 ”Herre min Gud! Ge mina ögon ljus”. Men konstaterar också att ”hos dig är livets källa, i ditt ljus ser vi ljus” Ps 36:10.

I övermorgon (när detta skrivs) är det julafton. Då är det min förhoppning att du ska få känna den där julfriden som de flesta av oss längtar efter. Några har hunnit förbereda den, andra rusar in i det sista. Åter andra har inte – av olika skäl – så mycket att förbereda.

Till oss alla vill vi pastorer i Brunnsparkskyrkan; Rolf, Benny och Carina, önska dig en God Jul och ett Gott Nytt År! Njut av julen, stämningen, sångerna och gemenskapen. Och missa inte huvudpersonen, Jesus Kristus. Han som är ljuset och dess källa.

Rolf Gard
Rolf Gard är pastor och föreståndare för Brunnsparkskyrkan.
Nyfiken på mer om oss? 
Tack! Ditt meddelande har skickats
Oops! Något gick fel när du fyllde i formuläret

Recent Blog Posts